Veganski čizkejk

Ko sem ugotovila, da slabo prenašam mlečne izdelke, sem si najprej rekla: “O neeee, nič več čizkejkov”! 🙁 Potem so sledili podobni vzkliki o panakotah, sladoledu s smetano, tiramisujih, canollijih…

Dobra novica vsega je, da kljub temu, da veganske verzije teh sladic niso ravno identične, so pa zato zelo zelo dobre. Če si odprt za spremembo, ki je v takšni situaciji pred tabo, potem vse skupaj steče zelo hitro in lahkotno. Če pa se upiraš, te čaka težka bitka 😀 Pri meni je bila vedno sreča v tem, da rada eksperimentiram v kuhinji in rada poskušam nove stvari. V zadnjih 7-ih letih mislim, da ni bilo enega enakega obroka na najinem jedilniku.

Verjetno je za takšen pristop odgovoren moj ati, ki je vedno zelo rad jedel in mi nosil vložene školjke, ob katerih se je moja mami vedno zgražala. 😀 Jaz pa sem jih seveda poskusila. 😀

Kakorkoli že, današnji recept za čizkejk je zelo zelo kaloričen, zato ga priporočam samo ob posebnih priložnostih. Za kakšen rojstni dan ali dva v letu. 😀 Ne vsebuje rafiniranih sladkorjev, saj ga nadomeščajo datlji in javorjev sirup. Vsebuje veliko oreščkov, ki so naša hrana za možgane. 😀 In kar je najbolje za vse, ki imajo alergije na mlečne izdelke, ne vsebuje mlečnih beljakovin, kazeina in laktoze… Juhuhuhuuuu…

veganski cizkejk

Upam, da vam bo torta všeč, in da po pripravi sporočite kakšna se vam je zdela.

Ker nisva imela kokosovega masla in ker je iz ekonomičnega stališča veliko ceneje in lažje maslo pripraviti doma, sva se odločila, da ga pripraviva kar sama. Naj opomnim, da kokosovo maslo ni enako kot kokosovo olje. Kaj več o razlikah napišem v enem izmed naslednji prispevkov.

Za pripravo kokosovega masla potrebujete le kokosovo moko ter močnejši mešalnik ali multipraktik (midva sva uporabila kar palični mešalnik).

Priprava kokosovega masla

Sestavine za maslo

  • 2 skodelici kokosove moke

Način priprave masla

Kokosovo moko vsujete v mešalnik ali multipraktik in mešate, mešate, mešate in mešate. Ne, resno je potrebno veliko mešanja 😀 Približno 10 min – toliko, da moka postane čim bolj tekoča. Med mešanjem je dobro ostanke kokosove moke, ki se je sprijela robov posode v kateri mešate, z lopatico vračati nazaj v posodo. Takšno maslo je primerno tudi za zajtrk, ki ga v družbi svoje najljubše marmelade namažete na kruh.

Torto, za katero ne potrebuješ pečice, pač pa samo zamrzovalnik in hladilnik, sem pripravila v okroglem pekaču s snemljivim dnom za torte, premera 15 cm.

Navodila za pripravo torte

Sestavine za podlago

  • 75 g mandljev
  • 15 razkoščičenih datljev
  • 40 g kokosove moke

Sestavine za polnilo

  • 225 g indijskih oreščkov, ki ste jih namakali v vodi vsaj 3 ure, ali še bolje čez noč
  • 90 ml vode
  • 90 ml javorjevega sirupa (če nimate radi tako sladkih tort, količino mirne volje zmanjšate po okusu)
  • 60 ml kokosovega masla (recept za doma pripravljenega je zgoraj, lahko pa je tudi kupljen)
  • 30 ml sveže stisnjenega limoninega soka
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta

Sestavine za dekoracijo in ostalo

  • 3 fige razrezane na četrtinke
  • Acetatna folija (jaz sem jo kupila v trgovini Peki)
  • Prozorna folija

Navodila za pripravo torte

1. Dno pekača obložimo s prozorno folijo, da se podlaga ne sprime z dnom pekača in z acetatno folijo, ki bo poskrbela za to, da bodo zunanji robovi torte gladki in enakomerni. Verjetno pa bi šlo tudi brez acetatne folije, če tudi robove pekača obložimo s prozorno folijo in imamo poleg dna tudi snemljivi obod na pekaču za torte.
2. Pripravimo podlago za torto. V mešalniku zmeljemo mandlje, datlje ter kokos. Zmes mora biti na koncu lepljiva. V kolikor ni dovolj lepljiva, ji dodamo nekaj stopljenega kokosovega olja. Jaz sem se temu odrekla, ker je torta že tako ali tako precej kalorična. Zmes prenesemo v pekač za torte, ki smo ga obložili s folijo, površino poravnamo in zgladimo. Pomagamo si z žlico ali nožem. Postavimo v zamrzovalnik, dokler ne pripravimo polnila za torto.
3. Pripravimo polnilo za torto. Vse sestavine zmešamo v multipraktiku dokler zmes ne postane gladka in tekoča. Jaz sem mešala po obrokih in v posodo za mešanje nisem vrgla vsega naenkrat. Ko končamo s pripravo polnila, ga prelijemo na podlago za torto in ga poravnamo. Ko je torta pripravljena, jo damo v zamrzovalnik za vsaj 5 ur.
4. Ko torto vzamemo iz zamrzovalnika, jo pred prvo pokušino pustimo vsaj 30 min na sobni temperaturi. Po želji jo lahko obložimo z narezanimi figami ali kakšnim bolj kislim sadjem in si privoščimo vsaj en kos za ves trud, ki smo ga vložili v to čudovito tortico.

Torto po odmrznitvi hranimo v hladilniku.

Prijetno sladkanje in se beremo znova naslednjič… 😉

Fotografije: Inaya – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Če ti je objava všeč, jo lahko lajkaš tukaj:

Leave a reply

Your email address will not be published.

SloveniaEnglish
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial