Veganska špargljeva pita

Juhuhuhuuu sezona šragljev je tu. Oba s Primožem sva neizmerno vesela, da sva le dočakala letošnji april, ko bova lahko znova ustvarjala s tem krasnim virom antioksidantov.

Šparglji so najboljši naravni vir folne kisline in antioksidantov. Vsebujejo glutation, ki je eden od najmočnejših antikarcinogenov in antioksidantov, ter rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami.

To zeleno zlato (zame to pač ni več hmelj :D) je znano predvsem po svojem diuretičnem učinku – pospešujejo odvajanje vode, še nekaj ur po uživanju špargljev pa ima urin izrazito močan in značilen vonj.

Šparglji imajo le približno 40 kcal na 100 g, ne vsebujejo maščob in holesterola, zato so idealno spomladansko živilo, ki poskrbi za temeljito čiščenje organizma.

Ker sem jaz zelo občutljiva na mlečne izdelke, sva se odločila za nemlečno različico pite. Glede na to, da moram zaradi GERDa paziti tudi na vnos maščob sva se odličila, da pripraviva skorjo, ki je veliko lažja od klasičnih z maslenim testom. Testo sva naredila kar s kvinojo :D. Sva namreč velika ljubitelja kvinoje.

Tekstura skorje sicer ni tako kompaktna, kot smo jih vajeni. Vendar je zelo okusna in krasna popestritev pite.

Dober tek!

[yumprint-recipe id=’41’]

Leave a reply

Your email address will not be published.

SloveniaEnglish