Sladek kruh

Francozi jim pravijo “courgettes”, Američani “zucchini”, Italijani “zucchina”,… Vsi veste o čem je govora, kajne? Cukini, bučke, …

Všeč mi je, kako darežljive so letošnje poletje bučke na najinem vrtu… Poleg jajčevca in paradižnika so ene izmed meni najljubših “zelenjadnic”. V kulinaričnem kontekstu so “cukiniji” zelenjava. Toda, ali ste vedeli, da so botanično bučke v bistvu sadje?

sladek kruh

Obožujem kako vsestranske so. Uporabljamo jih lahko tako v slanih, kot tudi sladkih jedeh.

Danes sem se odločila, da bom kombinirala cukinije z ovsom in mandlji. Kako simpatična kombinacija je nastala! Ta krasen kruh je popolna izbira za sobotna ali nedeljska jutra. V družbi s skodelico kave ali čaja, je ta sladek kruh kot poslan iz nebes… 😉

Za peko sem uporabila pekač Zenker, dimenzij 20,5cm x 11,5cm.
zenker

sweet bread

Priprava kruha

Sestavine (4 osebe)

  • 2 skodelici večnamenske moke
  • 1 skodelica ovsene moke
  • 1 pest ovsene kaše
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • ½ žličke sode bikarbone
  • 1 žlička soli
  • 2 žlički cimeta
  • ½ žličke mletega muškatnega oreščka
  • ½ skodelice ovsenega mleka
  • ¾ skodelice sončničnega ali repičnega olja
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • ¾ skodelice sladkorja
  • ¾ skodelice rjavega sladkorja
  • 2 skodelici naribanih bučk/li>
  • 2 pesti grobo narezanih mandljev, ter nekaj mandljevih lističev za vrh štruce

Priprava

  1. Segrejemo pečico na 175°C. Mreža naj bo na sredini pečice. Namastimo pekač in ga damo na stran.
  2. V veliki skledi zmešamo obe moki, ovseno kašo, sodo bikarbono, pecilni prašek, sol in začimbe. Damo na stran.
  3. V srednje veliki skledi zmešamo mleko, olje, vanilijev ekstrakt in ves sladkor.
  4. Naribamo bučke in iz njih iztisnemo nekaj tekočine. Nato bučke ter nasekljane mandlje vmešamo v mokro zmes iz olja.
  5. Mokro zmes vlijemo v skledo s suhimi sestavinami in nežno premešamo, dokler se vse skupaj ne poveže.
  6. Pripravljeno maso vlijemo v pekač in ga okrasimo z mandljevimi lističi. Pekač postavimo v pečico.
  7. Pečemo približno 75 min oz. naredimo test z zobotrebcem (zobotrebec mora ostati čist, ko ga potegnemo iz kruha).
  8. Proti koncu peke lahko kruh pokrijemo z aluminijevo folijo. S tem preprečimo, da se povrhnjica ne zažge.
  9. Preden kruh vzamemo iz pekača, ga hladimo približno 20 min, da se popolnoma ohladi.

 

Kruh zavit v prozorno folijo bo na sobni temperaturi počakal do 5 dni. Uživajte ob tem super okusnem sladkem kruhu in se tipkamo naslednjič… 😉

Fotografije: Inaya – Fotografiranje in Stiliranje hrane

Če ti je objava všeč, jo lahko lajkaš tukaj:

Leave a reply

Your email address will not be published.

SloveniaEnglish
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial